Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

2017-03-21 10:30

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

22 Μαρτίου 2017

 

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό είναι ένα ετήσιο γεγονός που γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου με σκοπό να μας υπενθυμίσει πόσο πολύτιμο αγαθό είναι το νερό και να μας ευαισθητοποιήσει για τη σωστή χρήση του. Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στα λύματα, και την ανάγκη που υπάρχει για τη βελτίωση της διαχείρισής τους, γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική επένδυση στην ευημερία των ανθρώπων αλλά και των οικοσυστημάτων.

 

Λύματα θεωρούνται τα νερά που έχουν χάσει την καλή τους ποιότητα, ύστερα από την επέμβαση ανθρώπινου παράγοντα και μπορεί να προέρχονται από τη Βιομηχανία (βιομηχανικά), τη Γεωργία (γεωργικά) και τις Πόλεις (αστικά).

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο το μεγαλύτερο μέρος των λυμάτων επιστρέφουν στο περιβάλλον χωρίς επεξεργασία ή επαναχρησιμοποίηση κι έτσι το ρυπαίνουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος επεξεργάζονται περίπου το 70% των λυμάτων που παράγουν, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 38% σε χώρες ανώτερου-μεσαίου εισοδήματος και στο 28% σε χώρες χαμηλότερου-μεσαίου εισοδήματος. Σε χώρες με χαμηλό εισόδημα μόνο το 8% των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων υπόκεινται σε κάποιου είδους επεξεργασία. Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα λύματα είναι:

 

-         1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πόσιμο νερό από πηγές μολυσμένες με περιττώματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από χολέρα, δυσεντερία, τύφο και πολιομυελίτιδα. Το ακατάλληλο νερό και η κακή υγιεινή ευθύνονται για 842.000 θανάτους το χρόνο.

 

-         Πάνω από 663 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλή παροχή νερού κοντά στο σπίτι τους, περνώντας ατέλειωτες ώρες αναμονής ή πεζοπορίας σε απομακρυσμένες πηγές.

 

-         Μέχρι το 2050, περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει στις πόλεις, σε αντίθεση με το σημερινό 50%. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες πόλεις στις ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν επαρκείς υποδομές και πόρους για να διαχειριστούν τα λύματα με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

 

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την αξιοποίηση των λυμάτων είναι τεράστιες. Εκτός από τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και «πράσινων» θέσεων εργασίας, η ασφαλής διαχείριση των λυμάτων από τη βιομηχανία, τη γεωργία και τις πόλεις, μπορεί να αποδειχθεί πηγή νερού, ενέργειας, θρεπτικών ουσιών και άλλων υλικών.

 

Το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας προσπάθειας που θα μπορούσε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, δεν είναι και τόσο μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

 

Σήμερα λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, είναι μία καλή ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι ότι το νερό είναι το ίδιο σημαντικό με το οξυγόνο για τη ζωή. Βρίσκεται σε κάθε ζωικό και φυτικό οργανισμό, αποτελεί το 70% του σώματός μας, συμμετέχει στις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, μας ενυδατώνει, ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας και είναι απαραίτητο για την παραγωγή πολλών προϊόντων αλλά και της τροφής μας.

 

Ας εφαρμόσουμε λοιπόν, ξεκινώντας από σήμερα, ορισμένους κανόνες για τη σωστή διαχείρισή του, όπως:

 

-       Κάνουμε σύντομα ντους και δεν γεμίζουμε τη μπανιέρα,

-       Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, πλένουμε τα πιάτα ή σαπουνίζουμε τα χέρια μας, φροντίζουμε να κλείνουμε τη βρύση,

-       Βάζουμε πλυντήριο μόνο αν είναι γεμάτο,

-       Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα σε λεκάνη και το με το ίδιο νερό ποτίζουμε τα φυτά μας,

-       Αντικαθιστούμε τη χαλασμένη βρύση που στάζει αμέσως,

-       Πλένουμε το αυτοκίνητο με κουβά και όχι με λάστιχο που έχει συνεχόμενη ροή,

-       Αναφέρουμε οποιαδήποτε διαρροή νερού στο αρμόδιο τμήμα της Ε.ΥΔ.Α.Π. (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης).

 

Οι μικροί εθελοντές της Παιδικής HELMEPA, μπορούν να φτιάξουν μια υποτυπώδη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού και να διαπιστώσουν την καθοριστική σημασία της για το νερό που πίνουμε, αν πραγματοποιήσουν το πείραμα «Αυτοσχέδιο φίλτρο νερού» που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος.

 

Περισσότερες πληροφορίες

https://www.worldwaterday.org

Πίσω

Επαφή

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode