Το κτήριο του σχολείου μας

2017-10-31 16:38

      Ένα από τα ξεχωριστά κτήρια της πόλης μας είναι το σχολείο μου.

Ονομάζεται Ρούφειο, διότι σε αυτό ζούσε ο Γεώργιος Ρούφος ένας παλιός δήμαρχος της Πάτρας. Ήταν το σπίτι του και το δώρισε για να γίνει σχολείο.

Βρίσκεται στην Άνω Πόλη της Πάτρας ,στην διασταύρωση των Οδών Γεωργίου Ρούφου και Ηλείας. Είναι ένα νεοκλασικό, διώροφο, γωνιακό κτήριο που ανακαινίστηκε μετά τον σεισμό του 1993 σε σχήμα Π .

    Στη σκεπή έχει τριγωνικά, χρωματιστά αετώματα, ενώ δεξιά και αριστερά από τα παράθυρα έχει ανάγλυφους κίονες. Η σκεπή έχει κεραμίδια με εξαίρεση την πτέρυγα που χτίστηκε μετά τον σεισμό, που έχει ταράτσα. Μια λάμψη και ομορφιά στην σκεπή δίνουν τα ακροκέραμα, που έχουν ωραίες λεπτομέρειες .  

     Σπρώχνοντας την βαριά, πράσινη και σιδερένια καγκελόπορτα μπαίνεις στο μικρό προαύλιο του σχολείου μου. Από εκεί αντηχούν παιδικές φωνές και άλλες φορές είναι χαρούμενο και άλλες σιωπηλό. Το δάπεδο του προαυλίου είναι στρωμένο από αντιολισθητικό υλικό. Δυστυχώς γίνονται πολλά ατυχήματα και πολλά παιδιά τραυματίζονται άσχημα. Δυστυχώς δεν έχει δέντρα αλλά πολλά φυτά που τα έχουν φυτέψει σε γλάστρες  παιδιά από το Ολοήμερο. Επιπλέον έχει λίγα παγκάκια και οι βρύσες θέλουν βάψιμο.

Κοντά στη μέση του προαυλίου ανεμίζει η γαλανόλευκη, ελληνική σημαία. Μπροστά της μαζευόμαστε κάθε πρωί για να πούμε την προσευχή. Εκεί ο διευθυντής μας λέει τις ανακοινώσεις και τις παρατηρήσεις του. Στις γιορτές, όπως την 25η Μαρτίου, κάνουμε έπαρση σημαίας, δηλαδή ένα παιδί της ΣΤ΄ Δημοτικού την ανεβάζει με το σκοινί και όλοι τραγουδάμε τον Εθνικό Ύμνο.

Το αγαπημένο μου σημείο του προαυλίου είναι το σημείο κάτω από την μπασκέτα. Εκεί εγώ με τις φίλες μου μιλάμε ή παίζουμε ή είμαστε οι οπαδοί και οι διαιτητές των αγοριών που παίζουν μπάσκετ.

      Το προαύλιο έχει περίεργο σχήμα. Είναι τετράγωνο και έχει έναν πλατύ διάδρομο που σε οδηγεί στο γραφείο των δασκάλων.  Δεξιά είναι οι τουαλέτες των αγοριών και των κοριτσιών. Επίσης έχει και έναν μικρό, στεγασμένο  διάδρομο που σε οδηγεί στην μεγάλη, μαρμάρινη σκάλα. Εκεί είναι το λεβητοστάσιο, το ασανσέρ και οι αποθήκες. Στις αποθήκες είναι φυλαγμένες μπάλες και άλλα αθλητικά είδη.

Αριστερά είναι η χαρούμενη αίθουσα της Α΄  Δημοτικού. Είναι μια σχετικά μεγάλη αίθουσα που ηχούν από μέσα της, τα γέλια των μικρών παιδιών που ήρθαν πρώτη φορά στο σχολείο μας.

Ευθεία είναι το μεγάλο γραφείο των δασκάλων. Το γραφείο αυτό έχει πολλές έδρες και πάρα πολλά βιβλία. Δίπλα από το γραφείο είναι το Χημείο και η αίθουσα της Β’ Δημοτικού. Στο Χημείο, παλιά, γινόντουσαν πειράματα για τη Φυσική, αλλά τώρα εκεί τρώνε τα παιδιά του Ολοήμερου.

Η αίθουσα της Β΄ Δημοτικού είναι σχετικά μικρή. Είναι σκοτεινή και έχει λίγα παράθυρα. Το ωραίο σε αυτή την αίθουσα είναι ότι έχει σκηνή. Μια μικρή, ξύλινη σκηνή με χρωματιστές κουρτίνες που γίνονται γιορτές όπως της 28ης Οκτωβρίου. Δεξιά και αριστερά από τις αίθουσες αυτές  υπάρχουν δύο μαρμάρινες και φαρδιές σκάλες.

    Ανεβαίνοντας (τις σκάλες που είναι δίπλα από το Χημείο) βρίσκεσαι στον ψηλοτάβανο πρώτο όροφο που υπάρχουν οι περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας. Οι σκάλες είναι στολισμένες από πίνακες ζωγραφικής παλιών παιδιών. Εκεί υπάρχουν 7 αίθουσες διδασκαλίας και 2 αποθήκες. Η πρώτη αίθουσα που αντικρίζεις είναι η αίθουσα της Δ΄ Δημοτικού. Είναι μια από τις μικρότερες αλλά φωτεινότερες αίθουσες. Μετά βλέπεις τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη  αίθουσα του σχολείου, την αίθουσα της ΣΤ΄ Δημοτικού. Αυτή η αίθουσα έχει πολλά παράθυρα και σ ’αυτή περνάνε την τελευταία τους χρονιά του δημοτικού σχολείου τα παιδιά της ΣΤ΄ .  Πιο πέρα είναι  αίθουσα της Γ΄  Δημοτικού.  Έξω από αυτή υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής, κατασκευές παιδιών και βιβλιοθήκες με πολλά σχολικά βιβλία.

Το πάτωμα, όπως και σε όλο το σχολείο,  είναι φτιαγμένο από μάρμαρο. Στο βάθος είναι η αίθουσα του Ε΄1, του Ε΄2 και των υπολογιστών. Επίσης κοντά στην αίθουσα της ΣΤ΄ Δημοτικού είναι οι δύο αποθήκες που βάζουμε καρέκλες και άλλα σχολικά είδη.

      Κοντολογίς το σχολείο μου είναι από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτήρια .  Έχει μεγάλη ιστορία, δικά του χαρακτηριστικά και προσωπικότητα.

Αλεξάνδρα Τσιγγέλη 

Μαθήτρια ΣΤ’ Δημοτικού

Σχ. Έτος 2017 - 2018

                                           

 

  

Πίσω

Επαφή

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode