Όχι άλλα πλαστικά

2018-02-01 15:23

     Όλοι μας ακούσαμε στις ειδήσεις τον καινούργιο νόμο, που εφαρμόστηκε από 1/1/2018, για την κατάργηση της δωρεάν πλαστικής σακούλας. Επίσης, ακούμε συνεχώς και για την καταστροφή του πλανήτη. Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα δύο θέματα; Θα σας  εξηγήσουμε στη συνέχεια του άρθρου μας.

     Σύμφωνα με την Greenpeace, την WWF, το ΠΟΦ (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) και το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια τα πλαστικά είδη και ειδικά οι πλαστικές σακούλες προκαλούν σοβαρά οικολογικά προβλήματα. Διασκορπίζονται στο περιβάλλον, περνούν στην τροφική αλυσίδα και τελικά στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με όλους τους παραπάνω οργανισμούς, τα πλαστικά είδη από σημαντική ανακάλυψη, έχουν γίνει εφιάλτης.  Με βάση έρευνες, μόνο το 2010 στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98.600.000.000 πλ. σακούλες και ειδικότερα στην Ελλάδα 4.300.000.000. Σύμφωνα με την Greenpeace, το 2015, παράχθηκαν σε όλο τον κόσμο 400 δις. κιλά πλαστικό από τα οποία τα 8 δις. κατέληξαν στους ωκεανούς.

     Οι επιστήμονες λένε πως το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα παρά ψάρια. Μέχρι τώρα, που μιλάμε, υπάρχουν στον ωκεανό 150 δις. κιλά πλαστικών με αποτέλεσμα να πεθαίνουν εκατομμύρια θαλάσσιοι οργανισμοί ενώ στο μέλλον μπορεί να εξαφανιστούν και κάποια είδη θαλάσσιων ζώων εξαιτίας του πλαστικού.

      Υπάρχουν, όμως, ευτυχώς, πολλές λύσεις στο πρόβλημα αυτό. Σύμφωνα με την κοινή λογική, άμα αγοράζουμε κάτι μικρό, το παίρνουμε στο χέρι και όχι σε πλαστική σακούλα. Αν  έχουμε αγοράσει πολλά πράγματα, τα βάζουμε σε μία σακούλα και όχι σε πολλές.

Για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τα πλαστικά απόβλητα, πρέπει όταν πάμε να ψωνίσουμε, να παίρνουμε μαζί μας τσάντες πολλαπλής χρήσης και να μην αγοράζουμε πλαστικές. Μπορούμε να βάζουμε τα πράγματα που ψωνίζουμε, χύμα σε κουτιά και κιβώτια και μετά αυτά να τα ανακυκλώνουμε. Έτσι δεν χρειάζεται να φορτωνόμαστε με πλαστικές σακούλες. Επίσης, για τα προϊόντα που αγοράζουμε, πρέπει να διαλέγουμε συσκευασίες που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον π.χ. γυάλινες, αλουμινένιες κλπ.

Μπορούμε ακόμα, να βάζουμε λιγότερες και μεγαλύτερες  σακούλες στα σκουπίδια και όχι πολλές μικρές μικρές.

Άλλη ιδέα είναι να μην αγοράζουμε, όταν πάμε κάπου, εμφιαλωμένο νερό. Μπορούμε να παίρνουμε παγούρια και όχι πλαστικά μπουκάλια στο σχολείο, στη βόλτα, στη θάλασσα! Αν χρειαστεί ωστόσο να αγοράσουμε πλαστικό μπουκάλι, να μην το πετάμε στα σκουπίδια, αλλά να το ανακυκλώνουμε. 

     Μπορούμε λοιπόν να δράσουμε! Στο χέρι μας είναι η σωστή χρήση του πλαστικού.  Άμα προσέξουμε και καταφέρουμε όλα τα παραπάνω, θα καταφέρουμε να έχουμε έναν καθαρό πλανήτη και θα σώσουμε πολλά είδη ζώων και φυσικά τον ίδιο τον άνθρωπο. 

Ένα κείμενο του μαθητή της Στ´ τάξης Γιώργου Μολώνη

Δασκάλα: Μαρκάκη Μαίρη

Πίσω

Επαφή

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode